טיפול ניתוחי להחלפת מפרק הברך

כאשר הטיפול השמרני נכשל ואינו מביא לשיפור המצופה, קיימת אופציית הטיפול הניתוחי. חשוב לזכור שמדובר בניתוחים משפרי איכות חיים ולא מצילי חיים, ולכן אינם מתאימים לכלל החולים בשל הסיכון הניתוחי.

החלפת מפרק הברך

Total Knee Arthroplasty או Total knee replacement

מטרת הניתוח היא השגת ברך לא כאובה עם טווחי תנועה טובים.

בניתוח מוציאים את החלקים המפרקיים החולים של הברך, ומחליפים אותם בתותבות שיוצרות מפרק חדש. המפרק החדש נותן טווחי תנועה פונקציונאליים של הברך, ופותר את בעיית הכאב בהנעת הברך ונשיאת המשקל.

הרדמה: הניתוח נעשה בהרדמה ספינאלית או בהרדמה כללית בהתאם להחלטת המרדים והמטופל.

הגישה הניתוחית

החתך אורכי בחלק הקדמי של הברך. בשכבות העמוקות החתך נעשה בסמוך לפיקה ומביא לחשיפת המפרק.

 

צילום של אותה הברך לאחר הניתוח- Total Knee Arthroplasty:

שיקום

יום לאחר הניתוח המטופל מתחיל לבצע פיזיותרפיה בהליכה עם דריכה מלאה. ביום השני מתחילים לעבוד על טווחי התנועה של הברך.. לרב המטופל משתחרר לביתו תוך 4 ימים מהניתוח, כשהוא במצב שהוא מסוגל להתהלך עם הליכון באופן עצמאי, כולל עליית וירידת מדרגות, כך שיוכל לתפקד בסביבת מגוריו. עם השחרור מתחיל טיפול פיזיותרפי מתמשך באופן יומי בבית המטופל ובהמשך בהתאם לניידות המטופל במכון פיזיותרפיה.

לרב בביקורת לאחר חודש וחצי מהניתוח המטופל מתנייד בעזרת מקל הליכה, ולאחר 3 חודשים ללא אמצעי עזר.

סיבוכים ומניעתם

שני סיבוכים עיקריים עלולים להיווצר כתוצאה מהניתוח:

1.זיהום- לצורך כך המטופל מתרחץ בערב לפני הניתוח ובבוקר הניתוח עם סבון אנטיספטי מיוחד. בחדר הניתוח המטופל מקבל טיפול אנטיביוטי מניעתי דרך הוריד. האיבר המנותח עובר רחצה מיוחדת בחדר הניתוח. לאחר הניתוח חובת שמירת היגיינה ע"י המטופל וסביבתו, ולכן מומלץ להשתחרר הביתה בלבד, ולא למוסד שיקומי. לגבי טיפול אנטיביוטי מניעתי לפני פרוצדורות חודרניות בעתיד קיימת אי הסכמה בין המנתחים. אני בדעה שבכל פרוצדורה חודרנית לאחר הניתוח (טיפול שיניים, קולונוסקופיה, ניתוחים שונים ועוד) המטופל חייב ליידע את הצוות המטפל כי יש בגופו תותבת מושתלת, וליטול טיפול אנטיביוטי מניעתי חד פעמי לפני הפעולה.

2. קרישי דם בוורידי הרגליים העמוקים- תופעה הקיימת בניתוחים אורתופדיים של הגפיים התחתונות, ועלולה להיות קטלנית במקרה שהקריש הופך לתסחיף ריאתי. ע"מ להימנע מסיבוך זה, המטופל נוטל מדללי דם בזריקות תת-עוריות או כדורים למשך שבועיים עד 35 יום, לפי פרוטוקולים שונים המקובלים על הצוות המנתח.

מעקב

המעקב לאחר הניתוח מתבצע במרפאה ע"י הצוות המנתח. מטרת המעקב ווידוא התקדמות החולה בתהליך השיקום, ומניעת סיבוכים פוסט-אופרטיביים אפשריים.